A GN edényekről részletesen:

GN edény : GN (GastroNorm):a Német Ipari Szabvány (DIN) 66075-ös és az Európai Unió EN 631-es számú szabványában rögzített, a vendéglátóipar számára kidolgozott egységes edényméret-rendszer.

Az oldalon a GN edényekkel kapcsolatos friss híreket, információkat, új termékeket, új technológiákat az oldal hírek rovatában folyamatosan közzétesszük. A stabilan, véglegesen jelentőségre szert tevő tartalmi elemeket e lapra is beemeljük, így összefoglalva-kivonatolva a teljes lap tartalmi esszenciáját.

A gn-edények jelentősége nem hogy csökkenne napjainkban, de éppen a globalizációs hatások miatt, a mindinkább általánossá váló költségcsökkentési igények miatt egyre nő.

GN edények rozsdamentes anyagból több méretben
Különböző méretű rozsdamentes GN edények

A magas igényű, megnövelt minőségű kiszolgálást megkövetelő terítési, szervírozási és ételkészítési módok esetében is praktikus és csúcsminőség csorbulása nélkül is gazdaságos a GN edények használata, a tömegétkeztetésben pedig egyenesen nélkülözhetetlen. A GN edények alkalmazása még az egyszerűbb elkészítésű, minimalista felszolgálással asztalra kerülő ételek értékét is növeli – igaz, nem a szervírozás, hanem az ételkezelés és -szállítás, a higiénia frontján.

Az eltelt évtizedekben a rendszer bizonyította hatékonyságát, napjainkra joggal nevezhetjük alapvető vendéglátóipari sztenderdnek.

Olyannyira elterjedt, hogy a chafingek méreteit is ezzel a “mértékegységgel” jelölik.

A GN edény méretei:

Az egész alakú – vagyis GN 1/1 -es – alap edényméret 325  mm X  530 mm. Ez kettes, illetve hármas szorzóval oszlik kisebb méretekre, de használatos a dupla méretű (GN 2/1) edényforma is.

Az egyes gyárak a Gastronorm edény szabvány szerint készülő edények (a továbbiakban röviden GN edény) tervezésekor a két horizontális méreten nem változtathattak, hiszen annak a világ összes, e méretrendszer szerint gyártott konyhai eszközével kompatibilisnek kellett maradnia, a vertikális méret, azaz a GN edény mélysége ugyancsak a szabványban rögzített méretfokozatokat vehette fel.

A Gastronorm szabványrendszer (GN) az ételek elkészítése, szállítása és tárolása során a rendelkezésre álló kapacitásoknak szinte 100 százalékos kihasználását teszi lehetővé.

A konyhai gépek, tűzhelyek, kombi sütők, polcok, állványok, hűtőpultok, hűtőszekrények, fagyasztószekrények, ételszállító ládák méretének egységesítésével – megfelelő technológia és munkaszervezés esetén – minden kapacitást a lehető leghatékonyabban lehet felhasználni.

Ennek eredményeként – a kezdeti szakmai pesszimizmus ellenére – igen rövid idő alatt világszerte elterjedt és népszerűvé vált.