Gastronorm edény alapanyagai – a fejlődés sosem áll meg

A manapság általánosan használt Gastronorm edény alapanyag – a felhasználási terület függvényében –  többféle lehet.

Rozsdamentes acél

18/10-es rozsdamentes, nem mágnesezhető acél, amely extrém hideg, illetve meleg ételek, alapanyagok elkészítésére, szállítására és tárolására is alkalmas. Itt különös jelentősége van annak, hogy a 18/10-es rozsdamentes acél GN edény nem rozsdásodik, kellően erős és vastag oldalfalainak köszönhetően ellenáll a fagyasztott ételekben lévő jég tágulási nyomásának. Ugyancsak rezisztens az élelmiszeriparban előforduló savas, lúgos hatásokkal szemben. A nem rozsdamentes acélból (18/C, vagy 18/0-ás, magas vastartalmú, mágnesezhető és rozsdásodó anyagok) készített GN-edények használata – éppen a  rozsdásodási hajlamuk jelentette hátrányok miatt – nem terjedt el.

Polipropilén

Készülhet a Gastronorm edény polipropilénből,  amely hajlékony, tejszerű, igen olcsó műanyag (ára a rozsdamentes acél alapanyagnak kb. harmada-negyede). Leggyakrabban nyersanyagokat tárolnak benne. Segítségével a hűtőszekrény tárolókapacitásának legnagyobb része kihasználható.

Polikarbonát

Speciális területeken, mint példáus az ételek, alapanyagok bemutatása, kiállítása, a polikarbonátból készült GN-edények a legnépszerűbbek. A polikarbonát gyakorlatilag törhetetlen, víztiszta anyag, de gyakran színezett változatban is kapható.  Főleg salátabárokban használatos, mert kiváló esztétikai élményt nyújtó, erős tárolóedény, bár fokozottan érzékeny  karcolásokra.

Porcelán

Porcelán GN-edények:  chafingekben, fogadásokon, reggeliztetésnél, konferenciákon, megjelenésük révén emelik az esemény méltóságát, nyugalmát. A kőből készült evő- és ivóedények, tálak és szervírozási kellékek méltóságot biztonságérzetet sugároznak.  A minden fémtárggyal való érintkezésre igen érzékeny, s fémedényben percek alatt maradandó elszíneződést szenvedő  tojásételek, például a rántotta, keménytojás hosszabb idő alatt sem zöldül meg a porcelán GN-edényben tárolva.