A GN edény szabvány alapját képező megállapodás 1964 növember 17-én Svájcban, a zürichi Du Pont étteremben született meg, egyfelől a Svájci Szállodaszövetség, másfelől a svájci nagykonyhagép-gyártók részvételével, azzal a céllal, hogy a szállodai és a közétkeztetést egyszerűbbé, biztonságosabbá és gazdaságosabbá tegyék az egységes méretrendszer bevezetésével.

A Gastronorm szabványrendszer (GN) az ételek elkészítése, szállítása és tárolása során a rendelkezésre álló kapacitásoknak szinte 100 százalékos kihasználását teszi lehetővé.
A konyhai gépek, tűzhelyek, kombi sütők, polcok, állványok, hűtőpultok, hűtőszekrények, fagyasztószekrények, ételszállító ládák méretének egységesítésével – megfelelő technológia és munkaszervezés esetén – minden kapacitást a lehető leghatékonyabban lehet felhasználni.
Ennek eredményeként – a kezdeti szakmai pesszimizmus ellenére – igen rövid idő alatt világszerte elterjedt és népszerűvé vált.
Az eltelt évtizedekben a rendszer bizonyította hatékonyságát, napjainkra joggal nevezhetjük alapvető vendéglátóipari sztenderdnek.
Az egész alakú – vagyis GN 1/1 -es – alap edényméret 325 mm X 530 mm. Ez kettes, illetve hármas szorzóval oszlik kisebb méretekre, de használatos a dupla méretű (GN 2/1) edényforma is.
Az egyes gyárak a Gastronorm szabvány szerint készülő edények (a továbbiakban röviden GN edényeknek nevezzük) tervezésekor a két horizontális méreten nem változtathattak, hiszen annak a világ összes, e méretrendszer szerint gyártott konyhai eszközével kompatibilisnek kellett maradnia, a vertikális méret, azaz a GN edény mélysége ugyancsak a szabványban rögzített méretfokozatokat vehette fel.

Nem rögzítette viszont a szabvány az edények aljának ívét – vagyis a GN edény alja és oldalfalai találkozásánál bezárt ívet, rádiuszt, ezért a különböző gyártók által készített edények egymásba nem, vagy nem tökéletesen illeszkednek.